+ O Szkole
+ Pracownicy
+ Innowacje
+ Realizowane programy
+ Zdrowie
+ Pierwsza Pomoc Przedmedyczna
+ Świetlica
+ Stołówka
+ Biblioteka
+ Specjaliści
+ Kalendarz roku szkolnego
+ Dla uczniów
+ Osiągnięcia uczniów
+ Dla rodziców
Od uprawy do potrawy
Cele programu:
Dzięki uczestnictwie w programie uczniowie:
• Zdobędą wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach.
• Będą mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Będzie to inspiracja, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych).
• Nauczą się prawidłowego czytania etykiet i przekonają się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić.
• Zdobędą wiedzę o przechowywaniu żywności: edukacja w zakresie właściwego przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie).
• Przypomną sobie informacje o piramidzie żywieniową wraz z omówieniem elementów wchodzących w jej skład.
• Zdobędą wiedzę o prawidłowym nawodnieniu organizmu - rola woda i ile dziennie wody należy spożywać wody).
Koordynator Joanna Miłek