Program edukacyjny TESCO „Od uprawy do potrawy” jest odpowiedzią na problem nieprawidłowych nawyków żywieniowych dzieci, który ujawnia się w momencie, gdy stają oni przed samodzielnym wyborem – w kuchni, sklepie czy szkolnym bufecie. Głównym pionem programu są Ekspedycje do miejsc, w których każdy podejmuje decyzję o swoim odżywianiu, czyli sklepów. Zamiast poznawania teorii, dzieci będą samodzielnie odkrywać, badać i wyciągać własne wnioski. Będą próbować nowych smaków i łamać szyfry etykiet. Odkryją, że za zwykłym ananasem kryje się niezwykła historia podróży przez ocean.
Cele programu:
Dzięki uczestnictwie w programie uczniowie:
- Zdobędą wiedzę o pochodzeniu produktów i ich sezonowości (w przypadku warzyw i owoców), a co za tym idzie różnicowaniu diety w zależności od pór roku i bazowaniu na regionalnych produktach.
- Będą mogli spróbować wielu produktów, poznać nowe smaki i odkryć różnorodność zdrowych produktów. Będzie to inspiracja, by na co dzień wybierać produkty pełnowartościowe (w miejsce produktów przetworzonych).
- Nauczą się prawidłowego czytania etykiet i przekonają się, że produkty posiadają różny skład i dwa produkty z pozoru identyczne mogą się bardzo różnić.
- Zdobędą wiedzę o przechowywaniu żywności: edukacja w zakresie właściwego przechowywania żywności i jej poszanowania (niemarnowanie).
- Przypomną sobie informacje o piramidzie żywieniową wraz z omówieniem elementów wchodzących w jej skład.
- Zdobędą wiedzę o prawidłowym nawodnieniu organizmu – rola woda i ile dziennie wody należy spożywać wody).
Koordynator Joanna Miłek